Sokféleképpen lehet segíteni másoknak. Egyesek a direkt segítség útját választják, mások valamiféle összekötő kapocsként működnek a világban: összekötik egészségest a hátrányos helyzetűvel, kutyát az emberrel és legtöbbször az embert önmagával. Gulyás Bianka kutyás terapeuta nap mint nap ezzel a céllal dolgozik.

 • Hogy kezdődött a kutyázás iránti vonzalom?

 • Kilenc évesen kaptam életem első „saját” kutyáját, akiről csakis én gondoskodhattam. Az anya kutyát eltaposta egy ló, így négy hetesen került hozzám szeretett kis kutyám, akit naponta többször cumiból etettem eleinte. „Lady baba” volt a neve, a legjobb barátja mellettem még egy sárga cirmos cica volt, Maya. Egy tányérból ettek, egy fekhelyen aludtak, és a kertben is együtt vadásztak a bogarakra, míg én füvet szedtem a nyusziknak. Lady egy nagyon intelligens keverék kutya volt, aki első pillantásra pont úgy nézett ki, mint egy róka. Mindenhova elkísért, több tucat trükköt tanítottam meg neki a nyári szünetben, és szavak nélkül is értettük egymást. Igazi társ volt. Ám hét évesen kiderült, hogy epilepsziás, és két évvel később egy erős roham véglet elvette tőlem. Ő megtanított olyan belső tulajdonságokra, mint a hűség, és önzetlen szeretet. Tőle ered a kutyák iránti szeretetem, amely végig kísért a mindennapjaimban.

  Később az egyetemen, másodévesen láttam meg először egy hódmezővásárhelyi iskolában, hogy kutyák segítségével fejlesztik az ott tanuló gyerekeket. Azonnal elvarázsolt, méghozzá annyira, hogy ott helyben eldöntöttem, hogy ebből írom a szakdolgozatomat is, aminek köszönhetően nem csak a kutyákat ismerhettem meg, hanem a gazdáját is, valamint a kisfiút és édesanyját, akit egyébként megfigyeltem a kutyás foglalkozások során, hogy miként fejlődik hétről hétre. Itt kezdődött a kutyás terápia iránti, lázas érdeklődésem, valamint az én két kutyám felmenőit pillantottam meg az imént említett iskolában és életem egyik legjobb döntése volt ez a két kutya.

 • Mivel foglalkozik pontosan egy kutyás terapeuta?

 • A legegyszerűbben úgy tudnám elmagyarázni, hogy egy két lábú tükör vagyok, aki beszél is: a te viselkedésedre és érzelmeidre a kutyáim reagálnak, és ezeket a reakciókat irányítom feléd. Személyiségfejlesztő feladatokat végzünk, valamint különböző problémákra kapunk megoldásokat és módszereket.

 • Mit gondolsz a hazai kutyás életről, életmódról?

 • Véleményem szerint folyamatosan van mit tanulni, és képezni is kell magunkat. Nem szabad leragadni a hatvanas évek elveinél, mert a kutyák is rohamosan fejlődnek mellettünk, beilleszkednek az életünkbe és nekünk is naprakésznek kell lennünk minden helyzetben, hogy a kutyánk kutyául érezze magát, a szó jó értelmében véve. Természetesen van még mit és hova fejlődnünk, de ismerek tucatnyi magyar kutyást, akiktől szerencsére mindig tudok tapasztalatokat gyűjteni.

 • Mit jelent számodra a kutya, a kutyázás?

 • Esélyt! Esélyt, hogy megtanuljam tőlük, milyen is az önzetlen szeretet, és ezt viszonozni nekik! Esélyt mindig jobbnak lenni, és fejlődni. Tanulni és formálódni. Másokon segíteni. Lelkem megnyugtatni egy rosszabb nap után. Megtanulni gondoskodni róluk. Mosolyogni mindig, és a pillanatnak élni, nem a múltba ragadni. Elfogultság nélkül állíthatom, a kutyáim szuperek mindez megvalósításához és folyamatosan segítenek ezekben

 • Mi a célod ezen a területen?
 • Gyógypedagógusként szeretném a kutyáim beilleszteni a mindennapi munkámba. Terveim között van a környéken lévő iskolákban rendszeresen megvalósítani egy projektet, amely az érzékenyítésről szól. Szeretnék a tanítványaimon segíteni, híd lenni és kapcsolat sok ép és sérült ember között a kutyáim segítségével, hogy minimalizáljuk a társadalmi stigmatizációt.

  Kutyás terapeutaként szeretném, ha a kutyáim sok gyerek számára a csoda, örömük egyik forrása és fejlődésük ugratója lenne. Sok sok élményt szeretnék nyújtani és célom, hogy a gyerekek már kis koruktól kezdve ismerjék meg a kutyák alapvető tulajdonságaikat, viselkedésüket, és fejlődjön ezáltal az érzelmi intelligenciájuk, társas viselkedésük, legyenek képesek szituációkat megoldani és kudarcokat megfelelően kezelni, valamint nem csak a fejlesztésükben szeretnék nagy szerepet játszani, hanem fejlődésükben is részt venni, megélni együtt mindezt, és segíteni, támogatni.

  Habilitációs kutyakiképzőként célom, hogy kialakuljon Békés megyében is, az a még ki nem taposott út, ami megkönnyebbítené sok család és akadályozott gyerekek életét. Örömmel képzek személyi segítő kutyát, de segítek képezni más kutyáját, ha rá szorulnak és probléma lenne a kapcsolatukkal, viselkedéssel.

 

Gulyás Bianka kutyás terapeuta következő tréningje:

SWD – Önismereti- és boldogságtréning kutyákkal

2017. december 2-3.  10.00 – 16.00 óráig

Ára: 42 000 forint

Jelentkezni: info@cpanel16.tarhelypark.hu