Útra keltünk. Budapesten és vidéken, itthon és külhonban, amerre járunk, eszünk-iszunk és közben figyelünk arra, hol látnak szívesen és felkészülten bennünket, kutyásokat.

Kutyabarát helyet tesztelni furmányos dolog: figyelni a helyet, kóstolni amit eléd tesznek, értékelni a kutyád visszajelzéseit a helyre, tulajdonosra, vendégkörre, szagokra és rezgésekre. Egyszóval összetett és felelősségteljes munkakör ez.

Na meg persze csodálatos. Főként ha olyan helyekre tévedsz, ahol már a belépés pillanatában érzed, hogy a helyet szívvel és lélekkel működtetik, nem pedig piacgazdasági szempontok alapján. Na nem azért érzed ezt, mert a néhol már túlzó eklektikát nem lehet lélek nélkül összeállítani, hanem mert a kutyád szemében békét látsz.
Mert ez nagyon fontos. Pláne, ha már egyszer elhoztad magaddal. Hiszen kutyabarát teszt ez, vagy mi.

A spanyol-magyar házaspár, Ivan és Timi mindent beleadtak a La Nube energetikájába, sokszínűségébe és kínálatába, hogy olyan helyet teremtsenek, ami különleges, spanyolos, újhullámos és nem utolsósorban nagyon közvetlen. A házaspár Kínából menekült haza a légszennyezettség elől, majd itthon mérlegelni kezdtek, hogy spanyol könyvtárosként és magyar külkeresként merre tart az útjuk. Egy kis családi örökségből így született a La Nube, vendéglátós tapasztalat híján sok szívvel és nem minden esetben pozitív tapasztalásból. De lépésről-lépésre megtanulták a konyhát vinni, a kávét profi módon elkészíteni és most, három évvel a nyitás után már bátran hívják magukat klasszikus vendéglátósnak, hiszen a kávézóból szinte észrevétlen kis étteremmé és reggelizőhellyé alakultak, annak minden szépségét kínálva az ide betérőnek.

Eleinte kissé bizonytalanul nézünk körbe, oké, bejöttünk, figyeltük az emberek szemöldökét, de nem mozdult ki a csodálkozás irányába, amikor póráz nélkül besétáltam a kutyával.

Így aztán leülünk az egyik színes székre, lazán és otthonosan az ablaknyílásba pakolunk mindent és emiatt nem érezzük magunkat sem arcátlannak, sem bunkónak. Valahogy mintha itt minden menne a maga útján. Kicsit természetes, kicsit otthonos, kicsit vendégváró, meleg és csupaszív.

Akkor hát a konyha és a kávé.

Vagyis fordítva.

Lattet kérek. Persze jobb lenne egy espressot is kérni mellé, csak a keresztmetszet végett, de itt ülve valahogy mintha lassulnék, lágyulnék, vagy csak végre elkezdett csörgedezni az ereimben a mañana. Úgyhogy latte.

Meg is jön. Hogy elég gyors-e a kiszolgálás fogalmam sincs, mert jó itt és nem érdekel már az idő. Talán meggörbült, talán csak mindig erre vágytam, de pont jó úgy, ahogy van.

Valahogy szépnek látom. Lágynak, selymes érintésűnek, mint amikor végre a dolgos nap után a munkából hazaérve ott áll előtted életed szerelme nem túl sok ruhában és megérinted…

Ilyen nekem most ez a latte. A kávét a 42 Caffe pörkölőműhely speciálisan a La Nube-nak készíti, a szentgáli Élő Bolygó Alapítvány teje pedig valahogy megadja neki azt az érzéki lágyságot, amitől úgy érzed innen haza már minek menni. Aztán a kutyámra nézek, aki ínyencek finomságával eszegeti a tulajdonosoktól kapott spanyol sonkát. Minden rendben. Ha rajta múlik, ideköltözünk.

Az étlapról most csak szerényen választok – titkon keresve indokot a mihamarabbi visszatérésre – így a tortilla de patata lesz ma, ami megadhatja nekem a villásreggeli okozta örömet.

Kérem. Kapom.

Krumplis, hagymás spanyol omlett, egy csodaszép szelet friss pirítóssal, két szelet paradicsommal, amit csupán egy gondolat olivaolaj öltöztet…

Mindig is Spanyolországba vágytam. Éltem is ott egy rövid ideig, talán az volt a baj, hogy akkor még kutya nélkül.

Bármi is legyen az ok biztos, hogy oda kell mennem.

Vagy csak ide.

Mert most a La Nube lett a Mi Kutyabarát Spanyolországunk.

A vendégek: Horváth Norbert & Karma

Köszönet az együttműködésért: Breakslow  Budapest

Fotók: Breakslow